Hartkloppingen door stress

-  7 Tips bij hartkloppingen door stress   -

Spanning en stress
kunnen leiden tot fysieke klachten
zoals hoofdpijn of hartkloppingen

Heb jij last van hartkloppingen?
Maak je je hier ongerust over?
Ontdek wat je eraan kunt doen.

 

Last van hartkloppingen

Wanneer je hartkloppingen ervaart, maak je je misschien zorgen over je gezondheid. Hartkloppingen hoeven zeker niet altijd te betekenen dat er iets ergs aan de hand is.
.
Soms slaat je hart eens een slag over of bonkt het wat harder in je borstkas dan je gewend bent. Dit is niet direct zorgwekkend.
.
Wat wel belangrijk is om je te realiseren is dat jij jouw lichaam het allerbeste kent.
.
Wanneer je je zorgen maakt over je gezondheid, raadpleeg dan altijd een arts. Zij kunnen je onderzoeken en geruststellen of eventueel doorverwijzen.

Hartkloppingen door stress

Stress is een algemeen geaccepteerd begrip. Door de hoeveelheid mensen met stress gerelateerde klachten lijkt het de normaalste zaak van de wereld om gestresst te zijn.
.
Hierdoor lopen we massaal veel langer door met stressklachten dan dat goed voor ons is. Wanneer we signalen van stress blijven negeren, gaat het lichaam steeds harder zijn best doen om te laten weten dat het onder spanning staat.
.
Als een arts andere medische oorzaken heeft uitgesloten, zijn de aanwezige hartkloppingen in veel gevallen te wijten aan een hoge mate van stress. Hartkloppingen door stress komt vaker voor dan je denkt.

Oorzaak hartkloppingen

Hartkloppingen worden in geval van spanning vaak veroorzaakt door stresshormonen in het lichaam.
.
Het kan even duren voor dit zich openbaart, waardoor oorzaak en gevolg niet direct aan elkaar gelinkt worden.
.
Mijn ervaring is dat hartkloppingen door stress zich niet alleen tijdens, maar veelal juist na het stressvolle event openbaren. Wanneer je gaat ontspannen.
.
Je lichaam gaat op dat moment hard aan het werk om de opgebouwde spanning los te laten. Hartkloppingen kunnen daar een uiting van zijn.
.

7 TIPS BIJ HARTKLOPPINGEN

7 tips bij hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen opnieuw een stressreactie oproepen, wanneer je hier angstig van wordt. Deze tips bij hartkloppingen door stress helpen je om jezelf gerust te stellen en om je stressklachten te verminderen.

  1. Sluit medische oorzaken uit. Bezoek altijd een (huis)arts wanneer je je zorgen maakt met betrekking tot je gezondheid.
  2. Heb vertrouwen in je lichaam. Je lijf weet exact wat het moet doen om opgebouwde spanning af te vloeien. Hartkloppingen door stress zijn vaak een gevolg van eerder opgebouwde spanning. Soms kan dit enkele dagen/weken aanhouden. Afhankelijk van de intensiteit en de termijn waarin het stressniveau is opgebouwd.
  3. Zorg voor voldoende inspanning in de vorm van sport of beweging, zodat je lichaam de stresshormonen en afvalstoffen op een andere manier kwijt kan.
  4. Zorg voor voldoende ontspanning om je stressniveau te verlagen of op peil te houden en nieuwe spanningspieken te verminderen.
  5. Probeer de oorzaak van je stressklachten en hartkloppingen aan te pakken.
  6. Accepteer de wijze waarop je lichaam functioneert en communiceert. Het helpt je om optimaal voor jezelf te zorgen.
  7. Vraag hulp wanneer je er zelf niet uitkomt. Je kunt met stressklachten terecht bij Burnout Support voor Coaching, en/of online Training